Tipus de fusta: quines són les més utilitzades

person Publicat per: Daiba disseny list En: Parquet El: comment Comentaris: 0 favorite M'agrades: 883

El disseny és un art, una manera dexpressar la personalitat, la concepció dels espais i lestil de vida. Fer-ho amb fusta significa utilitzar un dels materials més antics, nobles, i bonics. Hi ha molts tipus de fusta, en funció de l‟arbre i en funció del tipus de tractaments i processos que rep.

La fusta és un element adequat per a diferents propòsits, tant pel seu gran encant i elegància, com per les nombroses propietats tècniques com a resistència, ductilitat, longevitat i robustesa gràcies a les quals pot suportar pesos considerables.

A més de crear terres, parets i sostres, els diferents tipus de fusta es poden utilitzar en la construcció de qualsevol altre tipus de moble, des de prestatgeries clàssiques, prestatges i armaris, passant per portes, llits, taules, estructures de cuines, mobles de bany , fins a tots els elements de decoració capaços de realçar cada detall dels espais on es col·loquen. Per conèixer i classificar els tipus de fusta, primer els podem subdividir en dues categories macro: fustes toves i fustes dures. Entre els primers s'hi inclouen el cedre, l'avet i el pi, entre d'altres. Entre les fustes dures destaquen el cirerer, el faig, la noguera i el roure. A més d'aquesta distinció, hi ha moltes altres peculiaritats i matisos que fan referència a cada tipus de fusta. Per tant, haurem de triar entre el color de la fusta, els nusos i les venes, sempre fent referència a les nostres pròpies necessitats, al nostre gust i al tipus de mobles o espai que volem crear. 

Tipus de fusta més comuns i les seves característiques

Vegem quines són les principals varietats i quines en són les característiques més típiques.

ABETO

És un dels tipus de fusta més comuns a tot Europa Central i Oriental, per  tant, es pot trobar fàcilment també a Espanya. És una fusta clara, blanca-groguenca i fàcil de treballar. S'utilitza per fabricar mobles, instruments musicals, portes i finestres, i és molt comú al sector de la construcció, també perquè té una gran resistència a la humitat. 

PI

És molt fàcil treballar amb el pi i, com que la majoria de les varietats que són relativament suaus, es presta a l'escultura. És un dels tipus de fusta més barates i usades a la construcció. Avui dia, el pi és un terme genèric per a molts tipus de fusta tova de tons clars i que adquireixen un característic color mel quan se segella. Té una textura uniforme i és fàcil de treballar, cosa que el converteix en un dels tipus de fustes més utilitzat pels professionals de la fusteria, panells, mobles i motllures.

CEDRE

El tipus més comú de cedre és la varietat vermella occidental. El cedre té un color vermellós, aquest tipus de fusta és relativament suau, té un gra recte i una olor lleugerament aromàtica. El cedre vermell occidental s'usa principalment per fer mobles d'exterior, ja que es pot utilitzar en ambients humits sense descompondre's. A més, té un preu moderat i és força robust, per la qual cosa és excel·lent per a mobles de jardí.

ARCE

Una fusta molt estesa a tot el món, amb un color molt clar, que pot anar des del blanc fins al groguenc i el rosat. Aquest tipus de fusta té una duresa mitjana i, certament, no té una durada molt llarga, però es fa servir tant en la construcció com en la fabricació d'instruments musicals i mobles. Tot i això, no es troba entre els tipus de fusta més valuosos del mercat.

FAIG

Un tipus de fusta que s'estiguin a tot Europa i, per tant, també és comú a Espanya. Té un color vermellós, i com més vell és, més fosc és torna. Aquesta fusta és força dura i fàcil de treballar i s'usa per fer instruments musicals, però també per a mobles de tota mena. La seva resistència és força bona.

FRESNO

Una fusta originària dels estats centrals i orientals dAmèrica, de bona qualitat, encara que no particularment valuosa. De color marró clar, el freixe és molt resistent als cops i la flexió. Per aquest motiu, és adequat per fer estructures de suport. Caracteritzat per les seves fibres rectes i nusos d'ull de perdiu, aquest tipus de fusta es fa servir sovint per a portes interiors.

NOGAL

És un dels tipus de fusta més bells per als amants de les seves característiques venes. El seu color és més aviat fosc i tendeix a ser morat i es fa servir per fer mobles, però també per a terres i parets. La noguera és força car però té algunes característiques molt interessants: és dur i molt resistent, resisteix l'esquerdament i els cops i és molt compacte pel que és adequada per a qualsevol ús. Avui dia es fa servir molt per a revestiments de luxe: mobles, armaris, portes, adorns i elements tornejats.

CIRERÈS

Entre els diversos tipus de fusta, el cirerer és un dels més preuats i hem  ent utilitzada en la producció de mobles, cadires i revestiments. ROURE

Disponible en dues varietats: vermell i blanc. El roure és un tipus de fusta molt comú també a Espanya i és particularment estimat perquè és una de les fustes més resistents que s'hi poden trobar. Difícil de treballar degut a la seva duresa, el roure és força car però molt bonic i amb un gran impacte estètic. S'utilitza per a la fabricació de terres i revestiment de parets, però també en mobles de luxe.

CAOBA

Una de les grans fustes de mobles és la caoba, té un to que varia de marró vermellós a vermell fosc. La caoba és una fusta tropical, fosca, intensa, de color vermellós, gra fi i té una resistència natural als cucs de la fusta. És una fusta resistent amb què és fàcil treballar i és una de les favorites dels ebenistes. Actualment, s'utilitza per a terres, usos decoratius, mobles i elements interiors com a portes.

TECA

Té un color groc mel uniforme amb una lleugera veta. A la llum, s'enfosqueix lleugerament, assumint un to marró profund, bell i molt apreciat. Té característiques físiques excepcionals: és resistent a la putrefacció, és resistent als insectes i és fàcil de treballar amb un acabat naturalment suau. Com que és resistent també a cops i flexions, és perfecte per a mobles però, sobretot, per a estructures de càrrega. 

Comentaris

Encara no hi han comentaris

Deixa el teu comentari

Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres DIssabte Gener Febrer Març Abril Maig Juny Juliol Agost Setembre Octubre Novembre Decembre

New Account Register

Already have an account?
Log in instead O Reset password